15 Kasım 2008 Cumartesi

FAZLA BAL ALMAK


Tüm arıcıların amacı;bin bir emekle sezona hazırladıkları kovanlardan azami balı almak değimlidir? Bende 2008 sezonunda 35 çıta bal aldığım yerli arımın öyküsünü yazayım istedim.
Sizleri bilmem ama bana göre bu sonuç başarıdır ve bu başarıyı bağladığım 3 neden vardır.
1.Mevsim şartları
2.Arımın ırkı
3.Ben

1.MEVSİM ŞARTLARI: 2008 sezonu bir çok yöremizle birlikte Ankara bölgesin de de bal verimi açısından iyi geçmiştir.Elbette ki bu başarıda en büyük etken budur.
2.ARIMIN IRKI : En büyük etken olan mevsim şartlarında diğer koloniler 50-60 kilo bal yaparken bu koloni şampiyonluğu göğüslemişse ayrıcalığı olduğu bir gerçektir.Nedir bu yerli diye adlandırdığım kolonimin diğer kolonilerden farkı?Bunu anlatmaya çalışayım.Bir kere şampiyonun kışlaması diğerlerinden farklı.Havalar soğumaya başladığı an kuluçkalıktaki çıtaların üst taraflarını tamamen mumla kaplayıp adeta mumdan örtü tahtası yapmakta değişik yerlerden 3-5 havalandırma deliği bırakmaktadır.Bu bahardaki kayıtlarımı incelediğim zaman şampiyonun martta yaptığım ilk bakımda diğerlerinden daha güçlü olarak kışı atlatıp bahara erdiğini görmekteyiz.Peki kıştan 8-9 çıta arıyla çıkan bu koloninin oğul a yönelmesi kaçınılmaz değimli diye düşünenler olur elbette.Ama şampiyon asla oğul vermiyor.Nektar akışının yoğunlaştığı haziran ortalarında anayı yedekleyip her yıl ana değiştiriyor.Bu yoğun nektar akışında bir süre larva beslemek zorunda olmayan arılarda daha fazla stok yapma imkanı buluyor.Diğer arılarımdan bir derece daha sert çatık kaşlı olan şampiyon kovanıyla temas sağlanmadığı sürece uysal kedi gibi.
3.BEN Peki hava şartları ve bu şampiyon ırka başarısında ben katkıda bulunuyormuyum?
Ne ler yapıyorum?Kısaca bunu anlatmaya çalışayım. Bir kere büyük nektar akışı dediğimiz gündönümüne kolonimizi iyi bir nüfusla ulaşmamızı sağlamak gerekliliğini hepimiz biliyoruz.Ben uyguladığım yöntemlerle kuluçkalığı sadece bir katta tutmayarak 25-30 çıtaya ulaşmasını sağlıyorum.Bu da çok bal toplayabilen kalabalık bir tarlacı nüfüsuna ulaşmamı sağlıyor.Bu damızlık kovanımdan bu sene 25 civarında ana üretip diğer kovanlara verdim.Eğer 2009 da bu kovanlar aynı başarıyı gösterirse benim ırk konusundaki tüm denemelerimin sonu olacak.Bu anadan Almanya ile birlikte Değerli dostum Hocam Yusuf Gürbüz beyefendiye de gönderdim.Orada başarılı olmasını diliyorum.2009 sonuçları pozitif olursa cennet vatamızın her yöresindeki dostlara bu arıdan gönderip denemelerini sağlayacağım.Kalın sağlıcakla

6 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Şaban bey,tüm kovanlarınızdan aynı randımanı almanızı ,başarılarınızın devamını dilerim,gözlem iyi olunca güzel işler ortaya çıkıyor.Allah bereketinizi arttırsın.

Arıcı 07 dedi ki...

Şaban Bey.Maşaallah.Allah nazardan korusun.Bende isterim.Kısmet olur ve bizede düşerse...Ömür boyu duamızı alırsın.Hoşça kal.Sağlıklı kal.Hayati İNAL.

Gürbüzarıcılık dedi ki...

Selamlar

Baharda vadiye ziyaretimize gelirken o koloniden 3 5 ana daha al getir abi.
Bir anayla test yanlış olabilir. Getire bilirsen sayıyı artır.
Saygılarımla.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
hayyam abi
bu anadan bende isterim

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

2007 den beri yazıyorum
çok bal nasıl alırız diye
hayyam bey bu işi çözmüş galiba
görüldüğü gibi çok bal mak için illa kafkas arısına gerek yok
reklama kanma vatandaş.........
başarılar diliyoruz

Unknown dedi ki...

hayyam abi çalışmalrında başarılar dilerim.. bol ve hayırlı kazançlar versin Rabbim inşaallah... bu sene ne durumda acaba meşhur ırkın.. acaba benim gibi acemi bir arıcıyada bu güzel anadan bir nasip düşermi... saygılar abi..