15 Ocak 2009 Perşembe

ALMAN HELGA

Dün hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkınca tüm kovanlarda hareketlilik vardı.Suni döllü Alman helganın kutusunu açtım.Uçuş yok salkım devam ediyor.Damızlığı kaybedersem bunun nedeni üzerindeki kek değil modaya uyup kış ortasında kutuyu rahatsız etmem olacak.2008 yılında alman helgadan bir miktar ana ürettim.2009 için 3-4 kovanda kızları çalışacak ama geçen yıl ki gözlemim sakinliğinin haricinde bizim iklim şartlarımıza göre başka bir artısı yok malesef.Benim ırk konusunda düşüncem netleşiyor.Yerli yerli yerli.
Yerli diye adlandırdığım damızlık iki kovanımın baharda incelemesini yaptıracağım saf olmasa bile tüm dünyanın peşinde olduğu Anadolu arısının bir versiyonu olduğunu sanıyorum .Bal verimi çok yüksek oğul meyili olmayan bu ırkın yayılmasını arzuluyorum.Tüm dostlara bu analardan göndereceğim,değişik iklimlerde denenmesi lazım diye düşünüyorum.
Bizler arı besleyen bu işi yapmaktan büyük zevk alan.çok bal üretirse mutlu olan üretemezse "inşallah seneye" diyirek yoluna devam eden hobici arıcılarız.Koloni sayımız ne olursa olsun hobiciyiz.Çünki arıcılık gönlümüzü eğlendiren bir uğraş.Benim pozisyonumda olan tüm arkadaşların meslekleri işleri geçimini sağladıkları uğraşları var.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

selamlar
hayyam bey
çalışmalarınızı dikkatle izliyoruz
başarılar

Orhan ÖNDER dedi ki...

Hayyam bey
Yerli ırkınızı Samsun Havza da bende denemek isterim, sakinse hırçın değilse tabii. Arılarım köy kenarı olduğundan hırçın arı sorun çıkarabilir.Arıcılık ta ilk senemde rastgele aldığım kafkas melezi denilen arılarımda bazıları oldukça hırçındı.İkinci yılımda uysal verimli ırkları deneyeceğim.Başta karniyol,saf kafkas gibi.Sizin verimini beğendiğiniz yerli ırk hırçın değilse onu da denemke isterim.İklim şartları benzer sizin orayla.
Selamlar