30 Ekim 2009 Cuma

KIŞ HAZIRLIKLARI

Yok artık cıvıl cıvıl bir bahçe.Güz hüznü arılarla birlikte bahçeye de çöktü.Bahar ve yaz aylarındaki her şartta bahçeye koşma eğilimi gitti yerine zorunlu gidiş başladı.Gelse baharda tabiatla birlikte benimde güllerim açsa.Bu kış 15-20 kovanda katlı kışlamayı deneyeceğim.Arıların büyük kısmı katlarda salkım yapmış durumda bu kışlama metodunun sonuçlarını arı dostlarıyla paylaşacağım.Başlangıçta arı nüfusunun yoğunluğu nedeniyle katları alamadım ve katlı kışlama kararı aldım.Hercins arı olmasına rağmen nüfus yoğunluğu kuluçkalığa sığmayanlar yerli arılarım.Arıcılıkta ırk seçiminde yerli arıya yönelişim kendi denemelerim sonucu oluştu.Sağdan soldan övgüyle ana getirip ürettikleri anaları allayıp pullayanların analarınıda kullandım.Herkes reklam peşinde kazanç peşinde.Benim iklimime en uygun ana buranın ekotipi olmuş anadır.Bu fikir bende sabitlendi.Şu andaki çalışmalarım bu ekotipi hangi cins arıdan yapacağım konusunda.
Başka iklimde üretilmiş ana kullanarak verimi artırmak mümkün değil.Arı dostlarına tavsiyem yörelerinde verimli olacak ırkı tesbit edip ondan kendi analarını üretmektir.
Yedek anaların bulunduğu çiftleştirme kutuları nüfus yoğunlukları artınca güz döneminde oğula çıkıyorlardı.Bunu engelleyebilmek için kutular 5 çıtalık ruşetlere aktarılmıştı.Bu ruşetlerde arıların yaptıkları kış hazırlıklarını gözlemledim.Giriş deliklerini o kadar güzel propolisle kapamışlarki.

giriş deliğinin zaten çapı 1.5 cm di bunu ancak tek arının sığabileceği boyuta indirmişler


Ruşetlerdeki kontrollerde kışlama nüfusuna ulaşamamış olanların analarını yok ederek başka bir ruşetle birleştirdim.Kışı çıkarma şansı az 2 zayıf ruşetim olana kadar 5 çıtası da arılı 1 ruşeti tercih ediyorum.



6 yorum:

Adsız dedi ki...

ustam inşallah kayıpsız kışlar bahara güçlü bir şekilde çıkarlar.
Her şey gönlünce olsun

Adsız dedi ki...

Ustam istersen bunu yayınlama bilirsin.
Usta arıların 2. katta kışlamaya meyil etmesinin bence 3 esas nedeni oluyor.
Bunlar;
1. Koloninin bal sezonunda 3. kata ve daha fazlasına 4. ve 5. kata çıkması ve buna bağlı olarak ta ananın kovan içi denetimi sağlamak çabasıyla ananın kuluçkalığı esas kuluçkalığın üstüne yapması ve biz arıcılarında arı nüfusunu sadece üst kattan görmemiz. Bu nedenle koloninin çok fazla nüfusları var sanmamız.
2. sebepse en alttaki kuluçkalıkta çok az bal olması ve ( Son çıkan yavrular %90 esas kuluçkalıktan çıkması) bu esas kuluçkalıkta yavru yetiştirmeden dolayı bal stoklarını arını esas kuluçkalığın üstüne yapmış olmasıdır.
3. nedense kuluçkalıktaki peteklerin aşırı yavru çıkması nedeniyle daralıp kullanılamaz duruma gelmeleri.
Usta;
Ben arılarımda üst katta kışlatma yapmam. Sebebini de izah edeyim kovan içinde ısınan hava yükselir. Arı kolonisi de buna bağlı olarak haliyle üst katta toplanacaktır. Bu durum avantaj olarak gözükse de bana göre koloniye zarar getirecektir. Alt kat peteklerinde küflenme fazla olacaktır.
Usta bu kolonilerin çok fazla nüfusları olabilir ama bence bu kovanlardan 2–3 çıta arıyı ruşetlere vermek lazım. Sonrada havanın güzel olduğu bir zamanda tek kata en azından bir kaçını indir birkaç koloniyi de bu şekilde denemem
Ustam;
Göreceksin ki alt katta ya çok az bal var ya da hiç yok bu sebeplerde arılar kışlık yatağı üst kata yapmışlar

Mustafa KAYA

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
hayyam usta bu işi çözmüş
bence 2 kat kışlatma yapma 10 çıta yeter
başarılar

MURAT AKIN - ARICI dedi ki...

Şaban Bey:

Size Ana katili veya an arı canavrı diyebilirmiyiz.

ali yener dedi ki...

komşunun tavuğu komşuya kaz görünür derler ama ana arı konusunda biz kendimiz kaz konumuna düşüyoruz yerli ırklar konusunda fikirlerinize katılıyorum

Θεοδόσης Κατσαρός dedi ki...

Dear friend,
I wish you all the best for a Happy New Year in 2010 with peace, healthiness, happiness and prosperity!